Wat is Acupunctuur?

Acupunctuur bestaat uit diverse technieken, maar de meest kenmerkende is het prikken met dunne, steriele naaldjes. Als Acupuncturist bespreek ik eerst je klachten en stel ik de diagnose vast onder meer door je polsslag te voelen, je tong te bekijken. Na jouw persoonlijke diagnose zal ik je behandelen met als doel jouw totale gezondheidstoestand weer in balans te brengen. Afhankelijk van de diagnose combineer ik de acupunctuurbehandeling met andere geneeswijzen zoals tuina massage, voetreflextherapie of cupping.

Acupunctuur wordt effectief ingezet bij veel uiteenlopende klachten. In veel gevallen langdurige klachten, waarvoor de westerse reguliere geneeskunde vaak geen oplossing kan vinden.
Toch zijn deze klachten vaak wel te verhelpen of te verminderen met behulp van acupunctuur. Enkele voorbeelden: vermoeidheid, chronische pijn, depressie, burn-out, hooikoorts en (aanhoudende) verkoudheid. Maar ook het gevoel van overspannenheid, hoofdpijn en migraine, gewrichtspijn, fibromyalgie, slapeloosheid, eetstoornissen, menstruatie klachten en overgangsklachten of buikklachten kunnen goed ondersteund worden. Daarnaast word acupunctuur veel ingezet bij klachten rondom de zwangerschap.

Hoeveel behandelingen heb ik nodig?

Dit verschilt per klacht. In het algemeen geldt dat kort bestaande klachten sneller reageren (soms al na 1 of 2 behandelingen). Voor chronische klachten geldt een langer behandeltraject. Doorgaans zijn 4 behandelingen meestal voldoende om te weten of de behandelingen aanslaan en resultaat geven. Om de klacht(en) helemaal te verhelpen zijn vaak meer behandelingen nodig. Als het genezingsproces eenmaal is ingezet, kan de frequentie van behandelingen verminderd worden. Bijvoorbeeld: In het begin behandelen we wekelijks of tweemaal per week en als er een duidelijke verbetering is opgetreden wordt dat afgebouwd naar tweewekelijks of minder. Bij chronische aandoeningen kan een maandelijkse onderhoudsbehandeling nodig zijn om de aandoening beheersbaar te houden.

Het is goed om te weten dat acupunctuur een cumulatief effect heeft. Dat wil zeggen dat vaker behandelen in kortere tijd een beter effect geeft dan minder vaak behandelen gedurende een langere periode. Bijvoorbeeld: u krijgt twee keer per week acupunctuur voor 3 weken achter elkaar, dit zijn 6 behandelingen. Daarvan kunt u meer effect verwachten dan als u 6 weken achtereen eenmaal per week acupunctuur krijgt. Daarom adviseer ik vaak om de eerste 2-3 weken van een behandeltraject minimaal tweemaal per week te komen.

Met mijn behandelingen ondersteun en bevorder ik de natuurlijke processen om zo jouw lichaam haar balans weer te laten vinden. Op deze manier kunnen (pijn) klachten verminderen en zelfs verdwijnen.

Ik help je graag verder, bel mij gerust: 0643 010 079